Passa al contingut principal

Crònica d’un despropòsit i línies de treball

Paradoxalment, els editors de diaris,  tot i sabent que el seu negoci consistia, en bona part, en monopolitzar la publicitat dels classificats, la van deixar perdre quan van afrontar el  pas a Internet. Ara estan en el bucle mental de si cobren o no cobren pels continguts. Molta visió no han tingut, s’encaparren en fer negoci amb l’element més feble de la cadena i més devaluat en l’era Internet la informació pura i dura.
Deixen de banda la vaca lletera i la regalen als que han nascut a Internet o sols es dedicaven a la publicitat de classificats. (pisos, sexe, segona mà, etc.. ).Ara que fer? Doncs, ho tenen difícil.

Recuperar aquest mercat és una obligació, però resultarà força dificultós .

En paral•lel han d’afrontar altres reptes.

Primer:
Perquè no unir dos models per construir un oceà blau digital per la premsa i les editores en general.
Model híbrid analodigital :
Com explicava en un post anterior que, no se per quina raó, ha desaparegut (coses de Google gratuït). La possibilitat, mitjançant etiquetes RFID i impressions QR , de convertir la publicació en paper (diari , revista ,llibre) en la clau i la interfície d’accés al món digital pot ser un sistema per unir ambdós móns.
A la vegada estimulem l’hàbit de lectura entre els joves i els nens, no fent-los combregar obligatòriament amb un model que no els escau. Que els productes editorials s’adaptin a aquests públics i no al revés (quan s’ha vist que el client s’hagi d’adaptar al producte i no el producte al client) Si el editors volen continuar exercint la funció d’informar, formar i entretenir, ho hauran de fer seguint els hàbits dels nous públics, tenint en compte que mai com ara la cultura i l’oci han estat tant entrelligats.
Existeixen experiències que lliguen ambdós formats
El paper i les "paraules" serien el pas obligat per accedir al món dels zeros i els uns.
Segon:
Creació de plataformes comunes per rendibilitzar el valor publicitari en un model “win win”.
Si no aconsegueixen que cada WEB sigui per si sola rendible publicitàriament, quan Internet és el suport que més ha incrementat els ingressos en publicitat, és que alguna cosa falla en el model actual. Caldria pensar en plataformes comunes que ho fessin rendible, ajuntant anunciants i arribant a més lectors.
No val a dir ara que Google ens pagui els continguts que tenen en obert. Que pensin que GOOGLE també pot decidir cobrar per inserir aquests continguts i oferir-los les visites que li arriben a través del cercador.
Si consideren que Google ha d’ésser aquesta plataforma,( els fa POR??) que arribin a un acord amb el “Mumi” per a que generi la mega plataforma de continguts informatius, segmentada per àmbits geogràfics, temàtics i lingüístics, amb “publicitat intel•ligent” com sols Google ha demostrat que pot fer . Se suposa que Google utilitza tecnologia semàntica capaç d'interpretar del que s'està parlant a la web en la qual s'insereix la seva publicitat, en base a les dades de la IP, i del mateix contingut de la pàgina web. Donem-li més facilitat per a que estructuri millor els continguts i afini més en el model (en lloc de barrar-li l’accés) i repartim els beneficis.
Que posin també al seu abast els seus anunciants, (no els ha de preocupar), al final en el model guanyen tots, que ofereixen als seus anunciats posicionament SEO i SEM a aquesta plataforma. Al final les editores esdevindrien les expertes pels seus anunciats en visibilitat a Internet.
Tercer:
Creació de plataformes pròpies tot aprofitant la comuna.
A aquesta alternativa podria complementar-se amb la inclusió a cada site de les editores del seus continguts vinculats i traspassats a Google i intel•ligentment vinculats amb la publicitat la local i la general. Seria un pas més enllà del Googel AdSense que ja utilitzen.
En aquest cas repartir també ingressos amb una proporció més avantatjosa i adequada pel site. I vincular-la a la publicitat, via patrocini, de la informació amb real valor afegit que sols hauria d’aportar cada site, per poder conservar un certa base monopolista que és la que interessa a l’accionista.
Conjugar els dos models és el repte; el monopolista i el de la competència perfecta al que ens porta la societat en xarxa.
Aquesta es la lògica dels nous temps, contrasta amb l’antiga monopolista dels negocis en cercles tancats i d’economia de l’escassetat. Els bussines és mouen avui per territoris d’abundància on els models necessiten el ple desenvolupament de la lògica de l'abundància que subjau en la Nova Economia i està associada a l'efecte xarxa, ens porta a una situació límit (de competència perfecta) on les estratègies típiques de prendre la posició o establir un estàndard i cercles tancats no són practicables, on fidelitzar la clientela serà cada cop més difícil fins arribar a ser impossible.
El netweaving fa sorgir moltes oportunitats de col • laboració o intercanvi que abans es desconeixien o no es podien aprofitar per falta de confiança i tecnologia, i que poden  proporcionar noves formes, més barates, d'accés als productes i fins i tot nous productes i a més poden arribar a ser,  un imput importantíssim pel màrqueting.
El paper del editors, especialment de premsa, en la construcció de xarxes socials ha de ser la seva contribució al desenvolupament del model. que integri clara i productivament el feedback del lector com prossumidor (consumidor que també crea el seu producte i combina l'oferta). En definitiva com recompondre tota la cadena de valor, en un cercle de valor.
El diaris no deixen de ser el nodes centrals d’una xarxa de lectors que ara disposen d’eines per fer sentir la seva veu.
Perquè no facilitar-los les eines i donar rellevància mediàtica tradicional a les seves aportacions (Mitjà-Mumi). Perquè no rendibilitzar-ho tot com un paquet a oferir a anunciants, És a dir: si creem, per exemple, la nostra pròpia xarxa de bloggers i donem ressò mediàtic als seus productes podem vincular la publicitat amb les temàtiques concretes i sabem que les xarxes (altrament dit cercles) que acompanyen a aquest nous productors de continguts acostumen a ser fidels.
La coproducció amb el lector és un territori inexplorat .
Ara sols cal començar a fer –ho 

Albert Pérez Novell NV Consulting

Entrades populars d'aquest blog

A la sombra de los signos. “Los Archivos del Pentágono”

La repercusión que he observado en el sector periodístico del estreno de la película “Los Archivos del Pentágono”, me ha llevado a una serie de reflexiones alrededor de ciertos fenómenos que atraviesan las sociedades democráticas, entre otros, la confusión que se ha establecido entre signo y sentido, siendo así que el primero elimina al segundo.

La publicación de los famosos archivos demostró que desde sus comienzos la guerra de Vietnam estaba definitivamente perdida, lo que la convertía en una guerra sin sentido, simulada, lo que no impidió, en nombre del estratégico enfrentamiento a un nuevo foco del comunismo, que se construyera un signo en aras del que se sacrificó  la vida de cincuenta y ocho mil soldados estadounidenses y millón y medio de vietnamitas, incluida población civil.

Algunos aspectos relevantes del film: Este film de Steven Spielbergaborda conceptos como: la verdad, la investigación, situando al periodismo en el centro de la intriga, convirtiendo a estos profesionales e…

Consumption cannot be destroyed, like energy, it can only be transformed.

Aquesta crisi haurà canviat permanentment el comportament de compra dels consumidors. Ens deixa com herència compradors més cauts i reflexius. Però existeixen formes de consum que romandran i s’adaptaran a l’aire estoic que no tenim més remei que respirar.

No esperem que el consum desaparegui, tant sols es transformarà (el consum és com l’energia no es destrueix, es transforma).


En aquest post faig un repàs per les tendències i la fauna consumista del moment.

  Com diu Guilles Lipowetsky : El consum esta molt ligat a la seducció, com veurem més endavant: "Lluny de circumscriure a les relacions interpersonals, la seducció s'ha convertit en el procés general que tendeix a regular el consum, les organitzacions, la informació, l'educació, els costums.”. Tambè ens diu: “Cal un consum més responsable, però també invertir en noves tecnologies”.
En aquesta època hipermoderna no hi ha somnis col•lectius, sol ens queda el consum; una millor casa, un millor cotxe, etc..... La generaci…

Metáforas interesantes del capitalismo unidimensional

Si existe una metáfora que me parece interesante dentro de la literatura, más o menos reciente, del management es la de los Océanos Azules de W. Chan Kim y Renee Mauborgne .

Yo también tengo derecho a tener mi nivel de ingenuidad,  para poder subsistir. Debe ser el espiritu navideño que me invade.
Digo que me parece interesante, porque, a diferencia de otros conceptos manidos en este tipo de literatura, aporta un elemento fundamental, muy sencillo, que en resumen consiste en la capacidad de ver las cosas de otra manera. Esto, no sé si por genética generacional o porqué narices, me gusta.

En este momento de crisis económica, se manifiesta muy claramente que en su substrato subyace una crisis de ideas, un modelo obsoleto de entender el sistema y sus reglas de juego pertenecientes a un Océano Rojo por el que resulta difícil navegar.
En los océanos rojos, los agentes del sistema tratan de superar a los rivales arañando poco a poco cuota de mercado. Conforme aparecen más competidores, las posi…