Ves al contingut principal

Saving the news


Avui us faig a mans l'informe  Saving the news, publicat per Freepreess als EUA, que sorprèn venint d’un país que es caracteritza pel seu model ultralliberal. Curiosament proposa com a taula de salvació per la premsa i els mitjans en general, retornar al model clàssic de subvenció i explora noves formes de finançament per a models d’explotació exempts d’afany de lucre. Aquestes propostes interessants son, per raons històriques i idiosincràtiques, difícils d’aplicar a Espanya.


A tot arreu, l'acció combinada de la recessió i el desafiament d'Internet ha portat els mitjans a una crisi de model. A tot arreu es discuteixen solucions i alternatives. Però en cap lloc és tan profunda la crisi i tan profund el debat com als Estats Units.

Amb una cadena de fallides de grans diaris, la paraula reforma ha deixat de ser tabú. Els nord-americans segueixen sent favorables al lliure mercat, però el fonamentalisme neolliberal de l'últim quart de segle es trenca.


És hora de tornar la vista a les polítiques públiques i a nous models d'empreses informatives no basades en el lucre.

Proposar una estratègia nacional per salvar el periodisme és l'objectiu de l'informe Saving the news, promogut per Free Press, una organització no partidista que promou la participació del públic en les decisions que afecten els mitjans i impulsar polítiques públiques que democratitzin els mitjans. Saving the news revisa les alternatives proposades als Estats Units per superar la crisi. Una crisi que fa sobretot als diaris, i entre ells, a la desaparició dels diaris en les grans ciutats nord-americanes.


El context de anàlisi i de proposta és el dels Estats Units. Per això, moltes de les alternatives no serien vàlides en altres llocs com España, però totes elles són estimulants i en molts casos inspirades en solucions europees.

L'informe part de dos fets: el periodisme és insubstituïble per a la democràcia i el model basat en la publicitat està ferit de mort. El periodisme que proposa s'ha de basar en aquests pilars:

- Compromès amb la llibertat d'expressió (la primera esmena, en termes nord-americans).


- Informació de qualitat i en profunditat.


- Recollint els punts de vista adversos.


- Promovent la responsabilitat pública.


- Donant prioritat a la innovació.

Els autors recorren els models alternatius a l'empresa periodística amb finalitat de lucre i finançada per la publicitat. Exploren les possibilitats-sempre en el seu context nacional-de models sense ànim de lucre, basats en fundacions, donacions, cooperatives ... Revisen també iniciatives de cooperació ens professionals i ciutadans, sobretot a nivell local. Examinen les possibilitats d'instaurar sistemes de micropagaments per la informació, però veuen dificultats legals (el "fair use" de la informació/ “l’us just” de la informació) en aquest sistema, que ara alguns com Murdoch propugnen com a taula de salvació.

Una de les seves propostes més destacades és estendre el model de la ràdio i la televisió públiques, la PBS i la NPR, fins convertir els mitjans públics en el nucli de la reforma.

No estan d'acord els autors amb els profetes del "no fer res", com Jeff Jarvis, i del model Google com a unica sortida, que han traslladat a l'ecosistema informatiu la tesi econòmica de la "destrucció creativa" de Schumpeter.

A diferència d'aquests autors, convençuts que a Internet s'autogenera un nou sistema d'informació sobre les cendres del periodisme, els redactors de l'informe demanen una acció pública decidida per salvar el periodisme.

Els mitjans sempre han estat subvencionades públicament, als Estats Units. El que cal fer ara és dirigir aquests fons a noves organitzacions sense ànim de lucre, que convisquin amb les velles empreses. I entre aquestes polítiques ha d'estar la regulació, acabar amb la desrregulación, que ha afavorit la concentració i està en l'origen de la crisi.

Hi ha altres propostes interessants, com la de crear un fons de formació, perquè els 23.000 periodistes que ha perdut el seu treball en l'últim any i mig no surtin del sector i comparteixin la seva experiència amb els nous periodistes.

¿Convergiran els sistemes reguladors dels Estats Units i Europa? El capitalisme contra el capitalisme ¿Prosperaran les noves iniciatives? Ningú ho sap. Del que no hi ha dubte és que caldrà imaginació, treball i coratge per salvar el periodisme.
Com deia aquell,  reflexionem-hi,reflexionem-hi...
Traducció automàtica al castellà
Albert Pérez Novell


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

En Catalunya todos somos Gary Cooper

¿Qué iluso pensaba que Europa iba a acompañar a Catalunya en este proceso?
Europa es un club de Estados que no solo no nos ayudará, sino que no mediará, ni facilitará la mediación. No esperemos nada hoy del parlamento europeo dominado por el grupo popular.

Debemos tener claro, que vivimos en un entramado (sistema) económico, donde los Estados asumen un control directo de la administración social, al dictado de los mercados y estos actúan según índices de las Agencias de Calificación. Creer que, en este entorno, hay espacio para que obtengamos ayuda en nuestro proceso, es leer mal la historia y el contexto. Es bueno recordar lo que nos contaba Bauman sobre el huevo de la serpiente: “la cara oculta de la sociedad en la que vivimos, se manifiesta en contadísimas ocasiones pero, cuando lo hace, deja desenmascarada la violencia y demás aspectos negativos que han sido utilizados, al mismo tiempo, a lo largo de la historia para la formación de la propia estructura social” .

No quiere decir que d…

Un sector fracasado

El volumen de libros almacenados en España procedentes de devoluciones equivale a más de dos terceras partes del volumen de la nave central de la basílica de San Pedro del Vaticano.
Es insostenible que en pleno siglo XXI (llevamos, aunque no los parezca, 16 años en él) en el sector del libro se perpetúen situaciones como que los almacenes tengan prácticamente sin rotación más de un 60% de sus existencias, los retornos continúen siendo superiores al 50 % o que todavía haya librerías que hagan sus pedidos por teléfono.
Como indican los informes del propio sector y destaca Manuel Gil en su blog de referencia: “El gap entre libros producidos y vendidos es de unos 100 millones anuales en España… El cálculo que hace unos días contrastaba con otros consultores es que hoy se puede almacenar una cifra cercana a los 700 millones de ejemplares”. Lo que equivale a un volumen de libros igual a más de dos terceras partes del volumen de la nave central de la basílica de San Pedro del Vaticano.
En este …

El negocio de la librería = a fracaso, ¿por qué?

Cuando entramos en un negocio, sea librería, restaurante, tienda de moda sabemos o intuimos  de antemano si están condenados al fracaso o no.
Yo reconozco fácilmente que librería cerrará en 1, 2 o tres años y aquella que, no sólo no cerrará, sino que se enfrenta a un brillante futuro.
Ese es el sentido quiero exponer modelos reales de éxito como el que emprendieron  hace unos 5 años Jeff Mayersohn y su esposa  Linda Seamonson , al comprar y reconvertir el modelo de la vieja libreríaHarvard de Cambridge,  ciudad donde cierran más librerías que Starbucks se abren en China. (situación: 1256 Massachusetts Avenue Cambridge, MA 02138).
Jeff Mayershon amante apasionado de los libros ha sido cliente de Harvard durante 30 años, recientemente retirado del mundo de la tecnología él y su esposa Linda se embarcaron en esta locura. ¡¡¡Comprar una librería!!!
Jeff y Linda, ingenuamente optimistas, se embarcaron en esta aventura en estos días oscuros de  recesión, a la sombra de Amazon, y con los libros …